We zijn begonnen! Het strandje is vers omgeploegd, er zijn nog wat lege colablikjes van de bodem gevist en dus was het tijd voor RDG-ers om te starten met het zwemonderdeel van de Corona Cup. In totaal zijn er zeven dagen om een toptijd neer te zetten.

Dag 1 - Zondag

Niels maakte het eerste bommetje van de Corona Cup en wilde zijn 11m09 verbeteren. En dat lukte, na 11m02 tikte hij het betonblok aan en de eerste PR was al binnen. Alistair zag het gebeuren en wilde dat ook: 12m04 was zijn tijd in mei en hij sleepte er een 10m44 uit, een PR van jewelste. Even later weer een PR, Thieu zette een nieuwe benchmark neer met 8m52 - een slordige 17 seconden sneller dan wat hij in mei nog op de klokken zetten. Dat lukte Harm niet, koning Copy/Paste zette precies dezelfde tijd neer als in mei: 9m05. 

Dag 2 - Maandag

Dolphin's Day! Het stond niet expliciet in de reglementen maar het was niet de bedoeling om met een speedboat de 500 meter af te leggen. Dat lijkt wel gebeurd te zijn want het ging SNOEIHARD vandaag. Drie tijden onder de 8 minuten, waarmee ze allemaal sneller waren dan de toptijd van mei. Thijs zette doodleuk 8m09 neer en doet ook prima mee. De tijden van gisteren zijn daarmee compleet weggevaagd. Het parcoursrecord blijft wel op naam van Coen, hij ging er een halve seconde onder. Vince volgt op de voet en Pim kan de tenen van Vince aantikken want hij zit daar slechts 3 seconden achter.

Er zijn nog vijf dagen te gaan, meerdere pogingen zijn toegestaan (en moedigen we zelfs aan): we zien de tijden graag tegemoet!

Dag 3 - Dinsdag

De PR's blijven ons om de oren vliegen. Waarschijnlijk komt het door Norbert die telkens juichend en joelend op 150 meter afstand op z'n balkon de deelnemers aanmoedigt. Harrie klokte 9m47, Marlies gaat voor de 'Ladies Cup' met 10m25 en Ruud duwt iedereen vooruit met 11m13. 

Dag 4 - Woensdag

Een rustige dag in de GWP. Kenneth en Harm kwamen elkaar vroeg in de ochtend tegen en jaagden elkaar enorm op. Harm wist nu wel een PR neer te zetten en Kenneth ramde er een enorme bak seconden vanaf en kwam uit op 9m16.

Dag 5 - Donderdag 

De ochtend was er een voor Alexandra die in haar ijsbad had opgewarmd en in het lekkere water een nieuw PR registreerde. Ze zijn niet van de lucht deze week, tot nu toe gaat iedereen sneller dan in mei. In de middag was er ook een PR voor 'Benchmark Pinkse' die ook een sub-8 neerzette met 7m48. Nog steeds trager dan de Coene ridder maar hij is ook al waargenomen in een wielerbaan in Nieuwkuijk waar hij als een razende rond ging dus hij zal vol vertrouwen naar het volgende onderdeel kijken.

Nog twee dagen, we verwachten nog de nodige pogingen!

Dag 6 - Vrijdag

Stilte voor de storm? In de ochtend was er nog een tweede poging van Kenneth iemand die we niet zullen benoemen omdat die op 1 seconde van z'n vorige tijd strandde. 's Avonds knalde Pim naar een dik PR en uit betrouwbare bron (Pim zelf) hebben we vernomen dat er nog een tweede poging in de planning staat.

Dag 7 - Zaterdag

De laatste loodjes... ze waren pittig. Thieu knalde nog een SECONDE van z'n zwemtijd af. Harm bleef vijf seconden van z'n snelste tijd af. Geert zette wel een tijd op de borden en om half 8, nog net voor het donker, zette Jeroen een zeer prima tijd neer.

Met 16 zwemtijden gaan we het fietsonderdeel in. Er is getraind, er zijn tijdritbolides aangeschaft en dus verwachten we weer een PR-bonanza.

 

Het was me de lockdown wel! Inmiddels mogen we weer samen sporten al moeten we vaststellen dat het op het gebied van wedstrijden wel erg karig is/was in 2020. Om dit bijzondere wedstrijdseizoen nog een kleine opleving te bieden, gaan we de maand september in met de RDG CORONA CUP.

We starten op zondag 6 september met het zwemonderdeel. Het looponderdeel eindigt op 26 september.

In mei was het nog de bedoeling om zoveel mogelijk in je eentje te doen. Omdat de autoriteiten in Den Haag het licht hebben gezien en beseffen dat sporten gezond is, kunnen we de onderdelen ook 'samen' doen. Het idee is om regelmatig een avondje te plannen om gezamenlijk de recordpoging te plannen.

 

Hoe gaat het in z'n werk?

Het concept is identiek aan de fameuze RDG Lockdown Triathlon van mei. Sterker nog, zelfs de routes zijn hetzelfde. We gaan dus een weekje zwemmen met een 'Australian Exit' bij de prullenbak, fietsen door het buitengebied van Rosmalen en lopen om de plas heen.

We gaan op 26 september finishen bij het welbekende strandje bij de GWP en zoeken nog naar een wijze om hier een klein Coronaproof feestje van te maken.

 

De uitslag is matig interessant al gaan we het uiteraard volgen alsof het om het wereldkampioenschap gaat. Wat uiteraard wel belangrijk is, is dat de PR's van mei aan diggelen gaan.

 

Voorbereiding: Schrijf je in!

 • Geef in de leden whatsApp groep aan dat je meedoet én wordt (of blijf) lid van de TVRDG groep op STRAVA.

 

Stap 1: Zwemmen

 • 6 tot en met 12 september
 • Wetsuit legal!
 • Start: Bij de zeilvereniging (waar RDG in normale tijden afspreekt voor de zwemtraining)
 • Keerpunt: Op het strand aan de overkant. Een rond de prullenbak (10 meter het strand op) en ren terug het water in. Dat is een beetje vreemd maar zo weten we zeker dat je GPS apparaat (horloge of iets dergelijks) het keerpunt goed registreert.
 • Finish: Bij de zeilvereniging. Steek je hand goed in de lucht in zet dan je GPS apparaat uit. Ook dit is vreemd, maar de reden is hetzelfde: de satellieten pikken het signaal dan goed op.
 • Zet je activiteit op Strava en tip de organisatie dat je het eerste deel van de triathlon hebt afgerond.

 

Stap 2: Fietsen

 • 13 tot en met 19 september
 • Op Strava is een segment aangemaakt. Dit is direct de registratie van de tijden.
 • De route betreft een slordige 21 kilometer en bestaat uit twee ronden van (jawel) 10,5 kilometer.
 • Stayeren is niet toegestaan!

Het strava segment: https://www.strava.com/segments/23787986

 

Stap 3: Lopen

 • 20 tot en met 26 september
 • We lopen vanaf het strandje langs de GWP, richting de Rompertweg. Bij de Rompertweg draai je om... en loop je hetzelfde pad terug tot bij het strand.

Het Strava segment: https://www.strava.com/segments/23745177

 

Tijdsregistratie

In het kader van vertrouwen laten we je alles zelf vastleggen. Registreer alles op STRAVA. Voor hen die dit niet gebruiken, het is gratis te downloaden op www.strava.com of in de AppStore. Strava maakt het de organisatie een stuk eenvoudiger om de ranglijsten bij te houden dus een plan B is er niet. Overigens kun je een Garmin horloge gewoon laten synchroniseren met Strava dus dat is een eitje.

Word bij Strava ook direct lid van de TV-RDG Stravagroep.

 • Sla al je activiteiten op en maak deze zichtbaar voor TVRDG
 • Informeer de organisatie over je prestatie.
 • Geef tijd als volgt door; UUR:MINUTEN:SECONDEN.
 • Kijk op www.rdg-lockdown.nl voor tussenstanden en het laatste nieuws.
 • Het is toegestaan meerdere pogingen te doen om een betere tijd neer te zetten. Je hebt een week de tijd per onderdeel.

 

We controleren de regels niet of nauwelijks - dat is niet te doen - maar we vertrouwen op iedereens blauwe/bruine/groene/etc ogen.

De “organisatie” ligt bij Thieu Laeven en Harm Verhoeven. Beide zijn prima te bereiken via de GroepsApp.

Het begon voorzichtig op vrijdag maar op de laatste twee dagen van het fietsonderdeel in de polder was het behoorlijk druk. De een na de ander keerde zich binnenste buiten om een goede tijd neer te zetten. Op de eerste dag was Thieu de snelste, hij werd op dag drie door Jeroen van die plek verdrongen. Toen op dinsdag de rook opgetrokken was, bleek de top 5 een snelheid van boven de 40 per uur te hebben neergezet. En dan tellen we Thijs dus niet mee want 39,9 zit daar net onder.

Harm was de snelste, gevolgd door Jorrit en Bart. Hier en daar was het close. Thieu en Thijs werden gescheiden door een melkwagen twee seconden. Norbert, Coen, Vince en Kenneth waren een soort pelotonnetje. Ankie zat 3 seconden van Jan Willem en Milo kwam die tijd tekort om Ilonka te verslaan.

Wederom gaat er een pluim naar Natasja. Bij het zwemonderdeel durfde ze het aan zonder wetsuit, bij het fietsonderdeel liet ze de hele goegemeente genieten van een bocht-tot-bocht verhaal. 

De uitslag van het fietsonderdeel:

En de tussenstand na 2 onderdelen en nog eentje te gaan:

 

Het waren me de drie weken wel! Keiharde competitie op afstand in deze bizarre tijden. We vonden het prachtig om te zien hoe fanatiek iedereen was in deze wedstrijdloze periode. Normaal gesproken lezen we nu wedstrijdverslagen van de talloze triathlons waar RDG-ers aan deelnemen. Nu volgden we elkaar op de voet als we - veelal solo - compleet loco gingen in het water, op de fiets of in de schoenen.

En.... we have a winner! Bart wint de allereerste (en eigenlijk hopen we ook de allerlaatste) RDG Lockdown Triathlon.

Hij was tweede na het zwemonderdeel, zette de derde tijd neer op de fiets en stond ook na dat onderdeel tweede maar hij drukte een enorme stempel op dit soort-van-evenement bij het lopen. Direct na de finish had de concurrentie wel door: dit is game, set en match. Bart wint dus en de organisatie vult het podium met Harm op plek 2 en Thieu op plek 3.

Where it all began

Op het betonblok dus. Met onderweg de prullenbak. Coen was daar de snelste met 8m09 en slechts drie seconden daarachter zat Bart. In feite was de nummer 3 enorm laatste want Vince zette de derde tijd ruim een week na de deadline op de klok. Omdat hij ondanks alle praatjes geen geduchte concurrent bleek voor het podium, streek de organisatie over het hart. Jeroen was vierde maar is na het zwemonderdeel niet meer aangetroffen in deze competitie. De organisatie was 5 en 6 en in feite de voorhoede van het peloton want de onderlinge verschillen waren hier klein. Ilona kon Ankie nog net afhouden bij de dames.

Through the polder

Compleet overdressed pakte Ajrooman Harm de snelste tijd met 29m28, ruim een minuut voor Jorrit. Bart - istie weer - was derde op 1m46. Vanaf daar waren de verschillen klein. Jeroen - debutant want hij zette geen zwemtijd neer - was vier met daarachter Thieu, Thijs, Norbert, Coen, Vince en Kenneth. Snelste dame was Ankie die hiermee de leiding bij de dames stevig in handen nam. In het algemeen klassement was Harm voorbij Bart gegaan en Coen was uit de top 3 gevallen want ook Jorrit had nu zicht op het podium.

Round the plas

Bart liet er geen gras over groeien en pakte zonder pardon de snelste tijd. Alleen Vince bleef binnen de minuut met vlak daarachter Coen en Thieu. Omdat Vince en Coen pas sinds kort zonder zijwieltjes fietsen, verloren ze op dat onderdeel het podium en was dat voor de heren organisatie. Ver achter Bart die onbedreigd de winst pakte. Bij de dames was Ankie weer de snelste en zij was zo ruim de beste dame.

De prijsuitreiking:

Categorie Winnaar
Algemeen klassement Bart
Snelste dame Ankie
Ajrooman Harm
Rookie of the organisatie of the year Thieu
Beste vis look-a-like Coen
Blablablablablabla Vince
Matigste keerpunt ThijsR
Hardst op zoek naar horloge Pim
Kortste fietsregistratie Kenneth
Mooiste hartslag-flatliner ThijsvL
Eerste fiets-40-plusser JeroendeR
Tom Dumoulin avant la lettre Norbert
Beste ik-kruip-gewoon-over-de-finish                 Jacob
Lopen? Hoort dat erbij? Jorrit
Morgen looponderdeel dus wie komt er zwemmen? Milo
PR verzamelaar Jan Willem
Snelste RDG-er op Vlieland Ruud
Wegverkenner Niels
Remmen voor bochten doe ik niet Ilonka
Wie het melkzuur in de benen niet eert Geert
Last but not least Harry
Ik zwem het liefst met hoge golven Claudia
Weg met de malaise ik doe een polonaise Helga
Categorie 'ik wil nog een keer'  Alexandra
Groo  tste fan van windkracht 5 Marlies
Beste liedje van de musical Annie Iris
Gezwommen. Nailed it. Klaar. JeroenvR
Ik ben een ster met wederom een PR Alistair
Zonder Adje loopt het niet zo lekker Frans
Ik start vroeg, dan blijf ik iedereen voor Angele
Bocht overslaan en daarna DNF-en Gabri
Beste wedstrijdverslag Natasja

Wat betreft de echte prijs: daar komen we enorm binnenkort op terug.

Tot slot de volledige wedstrijduitslag (wijzigingen voorbehouden want je weet nooit wat er nog binnenkomt) na ruim 17 kilometer zwemmen, 588 kilometer fietsen en 138 kilometer lopen:

 

Rest ons om alle deelnemers enorm te bedanken. Het was een eer om de routes in elkaar te flansen en de excel sheet dagelijks bij te werken. De PR's waren niet van de lucht. Heel gaaf om te zien. Met wat geluk komen er dit jaar nog wedstrijden waarbij Mylaps netjes de uitslag regelt. Zo niet, dan bedenken we met z'n allen nog wel iets om het competitiegevoel levend te houden.

 

 

Je haar zit in de war! Met zo'n snelheden door de polder racen, leidt per definitie tot een bad hair day. Dus: tijd om op iets minder hoog tempo te rennen. Nog een slordige 5,3 kilometer afleggen en dan zit de Corona Cup er alweer op.

De route is niet extreem ingewikkeld. We gaan terug naar de Groote Wielen Plas maar dan aan de kant van het strandje. De route volgt in feite het paadje langs de hele plas. De start is vlak na de afdaling vanaf het strandje het paadje op. Je volgt dat pad langs de Plas en laat het befaamde betonblok waar je lang, lang geleden nog startte voor het zwemonderdeel, rechts liggen. Na ruim 2,5 kilometer zie je een bruggetje liggen met daarop twee paaltjes. Het tweede paaltje is hoofdsponsor van dit onderdeel. We lopen er dus omheen en gaan precies dezelfde route terug als waar we vandaan komen.

De finish... ligt eigenlijk precies waar je begon. En mocht je erg moe zijn, dan is de beroemdste prullenbak van Rosmalen een luttele 20 meter verderop. Bovendien is daar zand waar je in kunt ploffen met je vermoeide benen! 

Link naar het Strava segment: https://www.strava.com/segments/23745177

Het ritueel is hetzelfde als bij het fietsonderdeel: gooi 'm op Strava en klaar is (vul hier je naam in).

 

 

 

Additional information